Σπήλαιο Καραβόμυλου.

Η καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα επισκέφτηκε την Κεφαλονιά το καλοκαίρι του 2017 και σε συνεργασία με τον Μάκη Σωτηρόπουλο (Aquatic dive center) έθεσαν τα θεμέλια για την κινηματογράφηση  σπηλαίων και  βαράθρων στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Συγκεκριμένα, βιντεοσκοπήθηκαν το σπήλαιο του Καραβόμυλου και τα δύο σπήλαια της Ζερβάτης. Η αποστολή θα ολοκληρωθεί με την συλογή υποβρύχιου και οχι μονο, υλικού απο τα ακόλουθα σπήλαια. Αγκαλάκι, Αγία Eλεούσα, Χειριδόνι και άλλα.

Ο Kαραβόμυλος είναι ένα μικρό ψαροχώρι στην ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς. Πολύ κοντά του και λίγο πιο νότια βρίσκεται η Σάμη με το λιμάνι της. Λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια υπάρχει άλλο ένα υπέροχο παραθαλάσσιο χωριό η Αγία Ευφημία. Στον Καραβόμυλο υπάρχει μια μικρή λίμνη ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση όπου από τον πυθμένα της αναβλύζει γλυκό νερό το οποίο χύνεται στην θάλασσα.

Κατάδυση

Η λίμνη που σχηματίζεται από τα νερά του σπηλαίου είναι κυκλική και πολύ ριχή (1-1,5μ βάθος) με αρκετή βλάστηση στο εσωτερικό της και γύρω από αυτή.  Κολυμπώντας ο δύτης  δυτικά, σε λίγα μέτρα θα συναντήσει τη μεγάλη  είσοδο του σπηλαίου σε βάθος 3-4 μέτρα. Η κατεύθυνση του σπηλαίου είναι δυτική και μετά από λίγα μέτρα γίνεται νοτιοδυτική. Το μέγιστο βάθος αγγίζει τα 18  μέτρα  με θερμοκρασία 14 βαθμούς κελσίου. Η πρώτη γαλαρία που θα μας οδηγήσει μετά από 130 μέτρα στην πρώτη αίθουσα έχει φάρδος 5 μέτρα και ύψος από 5 μέτρα έως 10μ. Το μέγιστο μήκος του σπηλαίου φθάνει τα 250 μέτρα με δύο μεγάλες αίθουσες και μία τρίτη μικρότερη όπου εκεί βρίσκεται το τέλος της διαδρομής. Υπάρχουν δύο μεγάλοι θύλακες με αέρα που ο δύτης μπορεί να αναδυθεί και να θαυμάσει διάφορους σχηματισμούς στην οροφή του σπηλαίου. Σε διάφορα σημεία ο δύτης μπορεί να διακρίνει σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς. Στο σπήλαιο  υπάρχουν πολλά χέλια και άφθονα ψάρια διαφόρων μεγεθών. Αυτό όμως που κάνει το σπήλαιο αξέχαστο και αγαπημένο σε όλους τους επισκέπτες του είναι η ορατότητά του που αγγίζει τα 40 μέτρα. Το νερό είναι απόλυτα διαυγές σε όλα τα σημεία του.Τελειώνοντας ο δύτης την κατάδυση το σπήλαιο του επιφυλάσσει άλλη μια έκπληξη. Αυτή δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από τα χρώματα της εξόδου καθώς το φώς του ήλιου μπαίνει από την πολύ μεγάλη είσοδο και σχηματίζει ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο μπλέ.