Ναυάγιο P 29 Patrol Boat

Το P29, πρώην Boltenhagen, ξεκίνησε τη δράση του στην πρώην Ανατολική Γερμανία.
Είναι ένα πλοίο Kondor το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Peenewerft, Wolgast της Ανατολικής Γερμανίας το 1960.
Με μήκος 52μ. και βάρος 360 τόνους, αυτά τα πλοία αρχικά προορίζονταν να λειτουργούν ως ναρκαλιευτικά.Ωστόσο, λόγω διαφόρων παραγόντων, τελικά χρησιμοποιήθηκαν πιο πολύ για προστασία της αλιείας, έλεγχο στα σύνορα ή ως μέλη του υλικοτεχνικού στόλου της Δημοκρατίας της Γερμανίας. Τον Αύγουστο του 1997, μετά από ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στη Γερμανία, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ναυτιλιακής Μοίρας της Μάλτας παρέλαβαν το τρίτο τους πλοίο Kondor, το Ρ29.Όταν το πλοίο έφτασε στη Μάλτα, οι οικογένειες και οι φίλοι του πληρώματος το χαιρέτησαν. Το πλοίο Kondor ήταν το πρώτο πολεμικό πλοίο που έθεσαν εν ενεργεία οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μάλτας και χάρη σε αυτό η Ναυτιλιακή Μοίρα κατάφερε να συμμετάσχει σε ναυτιλιακές ασκήσεις με άλλους Ευρωπαικούς στόλους.Από το 1997 μέχρι το 2004, όταν πια είχε πάψει να είναι εν ενεργεία, το Ρ29 περιπολούσε τα παράκτια ύδατα των νησιών της Μάλτας, εκπληρώνοντας τα καθήκοντά του με έρευνα και διασωστικές επιχειρήσεις και προστασία της αλιείας. Ήταν επόμενο, οι ναυτιλιακές του ασκήσεις να το μεταθέσουν στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Το 2000 και 2001, τα Kondor υποστήριξαν τον υψηλού κύρους αγώνα του Βασιλικού Κλαμπ Πλοίων της Μάλτας στη Λαπεντούζα. Το Σεπτέμβριο του 2005, το Ρ29 πωλήθηκε στην Υπηρεσία Τουρισμού της Μάλτας ώστε να αποτελεί πλέον σημείο ενδιαφέροντος για τους δύτες.
Το πλοίο καθαρίστηκε και όντας φιλικό προς το περιβάλλον βρίσκεται σε βάθος 38μ. στο λιμάνι του Cirkewwa από τις 14 Αυγούστου 2007.