Ναυάγιο HMS Stubborn (P238)

To HMS Stubborn ήταν ένα υποβρύχιο της τάξεως S του Βασιλικού Ναυτικού και μέλος της Τρίτης Ομάδας που κατασκευάστηκε σε εκείνη την τάξη. Κατασκευάστηκε από τον Cammell Laird και καθελκύστηκε στις 11 Νοεμβρίου 1942. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν το μόνο πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού που έφερε το όνομα Stubborn.Το Stubborn κατά τη διάρκεια του πολέμου βρισκόταν σε γνωστά του ύδατα, στις Σκανδιναβικές Ακτές και στον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.Κατά τη διάρκεια περιπολίας του στο Βισκαïκό Κόλπο, εκτόξευσε τορπίλες σε μια ομάδα τριών Γερμανικών υποβρυχίων (U-180, U-518, U-530) τα οποία συνοδεύονταν από δύο αντιτορπιλικά. Ωστόσο οι τορπίλες δεν πέτυχαν τους στόχους τους και η επίθεση δεν έγινε αντιληπτή από τους Γερμανούς. Το Stubborn αναγνώρισε ότι τα δύο αντιτορπιλικά ήταν της τάξεως Narvik. Τα Γερμανικά υποβρύχια επέστρεφαν από την περιπολία και κατευθύνονταν προς την Μπορντώ.Το Stubborn έκανε επίσης μια επιτυχή επίθεση σε μια Γερμανική κομβόι στο Follafjord, στα δυτικά του Namsos στη Νορβηγία, στις 11 Φεβρουαρίου 1944 βύθισε το Γερμανικό εμπορικό πλοίο Makki Faulbaum και τορπίλισε και κατέστρεψε το Γερμανικό εμπορικό Felix D, περίπου 25 μίλια βορειοδυτικά του Namsos στη Νορβηγία.Αργότερα έκανε μια  ανεπιτυχή επίθεση σε μια Γερμανική κομβόι πέντε πλοίων στο Folda Fjord της Νορβηγίας. Το Stubborn εκτόξευσε έξι τορπίλες αλλά καμία δεν πέτυχε το στόχο της. Το πλοίο ωστόσο χτυπήθηκε σοβαρά από τα Γερμανικά συνοδευτικά πλοία τα όποια χτύπησαν τα πρυμναία πηδάλια, πλημμύρισαν μια εσωτερική δεξαμενή και κατέστρεψαν μια από τις προπέλες του. Σαν αποτέλεσμα, το Stubborn βυθίστηκε στα 400 πόδια ενώ ο καπετάνιος, ο υποπλοίαρχος A.A Duff RN αναγκάστηκε να σκάσει το έρμα του πλοίου ώστε το υποβρύχιο να αναδυθεί στην επιφάνεια. Παρόλο που έφτασε στην επιφάνεια, ξαναβυθίστηκε απότομα στα 500 πόδια, δηλαδή 200 πόδια πιο βαθιά από το αρχικό μέγιστο βάθος.Τελικά οι Γερμανοί κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση και ο Duff επέστρεψε στη βάση του, φανερά ενοχλημένος από τη ζημιά που υπέστη το πλοίο και από το γεγονός ότι το πηδάλιο αποκολλήθηκε από μόνο του. Το Stubborn ρυμουλκήθηκε από τα αντιτορπιλικά HMS Swift και HMS Meteor προς τη βάση του στο Lerwick ενώ το πλήρωμά του λειτούργησε σαν ένα  «ανθρώπινο βαρίδι» ώστε να κρατήσει το υποβρύχιο σε μια ισορροπία.Έπειτα το Stubborn το έστειλαν στο Devonport για επιδιόρθωση και εκεί το είδε ο υποπλοίαρχος Alastair Mars και το περιέγραψε ως εξής:

«Ενώ ήμουν ήδη απασχολημένος με την επιδιόρθωση του Thule, συνάντησα τον Duff και ελέγξαμε το Stubborn που βρισκόταν στη δεξαμενή. Σου έδινε την εντύπωση ότι ήταν ένας σκελετός στήθους˙ τα πλευρά προεξείχαν, οι ατσάλινες πλακέτες είχαν συμπιεστεί προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα κοίλο σχήμα, ενώ αυτό το περίεργο σκηνικό σε έκανε να σκεφτείς και να θαυμάσεις τις εργατοώρες των ανθρώπων που το κατασκεύασαν.»

Ανατολικός Ειρηνικός Ωκεανός

Το Stubborn μεταφέρθηκε εκεί φτάνοντας στα μέσα του 1945 και είχε μια εξέχουσα πορεία πριν από το τέλος του πολέμου. Βύθισε το Ιαπωνικό πλοίο περιπολιών Patrol Boat No.2 (πρώην αντιτορπιλικό Nadakaze) στη Θάλασσα Τζάβα. Υπήρχε διαταγή να πυροβοληθούν οι επιζήσαντες μέσα στο νερό λόγω ύποπτης συμπεριφοράς. Πριν να εκτελεστεί αυτή η διαταγή, το Stubborn έπρεπε να βυθιστεί εξαιτίας ενός αεροσκάφους που έκανε κυκλικές περιπολίες και οι επιζήσαντες παρέμειναν ζωντανοί. Έπειτα το Stubborn βύθισε ένα Ιαπωνικό ιστιοπλοϊκό και ένα αγνώστου ταυτότητας μικρό Ιαπωνικό πλοίο. Επέζησε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και βυθίστηκε στις 30 Απριλίου 1946 στη Μάλτα ως στόχος ηχητικού εντοπισμού.

Όνομα:    HMS Stubborn
Κατασκευαστής:    Cammell Laird & Co Limited,Birkenhead
Αρχή κατασκευής:    10 Σεπτεμβρίου 1941
Καθέλκυση:    11 Νοεμβρίου 1942
Αρχή Λειτουργίας:    20 Φεβρουαρίου 1943
Τέλος:    Βυθίστηκε στις 30 Απριλίου 1946 ως στόχος ηχητικού εντοπισμού

Γενικά Χαρακτηριστικά

Τάξη και τύπος:    S class
Εκτόπισμα:    814-872 τόνοι στην επιφάνεια
990 τόνοι κάτω από την επιφάνεια
Μήκος:    217 πόδια (66μ)
Ακτίνα:    23 πόδια 6 ίντσες (7.16μ)
Βύθισμα:    11 πόδια (3.4μ)
Ταχύτητα:    14.75 κόμβοι στην επιφάνεια
8 κόμβοι κάτω από την επιφάνεια
Πλήρωμα:    48 αξιωματικοί και μέλη πληρώματος
Οπλισμός:    6  21 ιντσών εμπρόσθιοι τορπιλοσωλήνες και ένας οπίσθιος
13 τορπίλες
1 όπλο 3 ιντσών ( σε μεταγενέστερα πλοία ήταν 4 ιντσών)
1 κανόνι 20 mm
3 πολυβόλα με διάμετρο κάννης 303 ίντσες