Ναυάγιο Don Ricardo

Μια νέα ανακάλυψη ήρθε να προστεθεί στην λίστα των ναυαγίων που επισκέφθηκε και ερεύνησε η καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα. Πρόκειται για το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου DON RICARDO με τον διακριτικό κωδικό 6715293 του ΙΜΟ (International Maritime Organization).

Το DON RICARDO βυθίστηκε με πέντε απώλειες την 12η Νοεμβρίου 1997 στον Δίαυλο της Κέας, μετά από σύγκρουση με το συριακό φορτηγό πλοίο MUHIEDDINE VII. Είχε ναυπηγηθεί το 1967, με αριθμό κατασκευής 619, από την J.J. Sietas Schiffswerft GmbH στο Neuenfelde του Αμβούργου της Γερμανίας για την εταιρεία „P/R Don Ricardo“, με έδρα της επίσης το Αμβούργο . Το πλοίο είχε τα εξής χαρακτηριστικά:

Τύπος πλοίου: Φορτηγό Sietas Typ 33e
Μήκος: 66 μέτρα
Πλάτος: 10,5 μέτρα
Βύθισμα: 3,97 μέτρα
Χωρητικότητα: 1.155 τόνοι
Πρόωση: 1 τετράχρονος διζελοκινητήρας
Ισχύς: 900 PS (662 kW)
Έλικες: 1
Ενδεικτική ταχύτητα: 11 κόμβοι
Call Sign: V2DF
ΙΜΟ: 6715293
Πρώτη σημαία: Γερμανία
Σημαία κατά την βύθιση: Antigua & Barbuda

Κατά το τελευταίο του ταξίδι το DON RICARDO ήταν έμφορτο με χαλύβδινες πλάκες και είχε αποπλεύσει με πενταμελές πλήρωμα (ένας Ρώσος και τέσσερεις Λιθουανοί)  από το Burgas της Βουλγαρίας, έχοντας ως τελικό προορισμό την Casablanca του Μαρόκου. Έχοντας αναχωρήσει την 11.11.1997 από την Κωνσταντινούπολη και ενώ την νύχτα της 12.11.1997 βρισκόταν στον Δίαυλο της Κέας, όπου επικρατούσε πυκνή ομίχλη, συγκρούσθηκε και εμβολίστηκε στις 23:10  από το συριακό φορτηγό πλοίο MUHIEDDINE VII (μήκους 125 μέτρων, 5.198 τόνων) με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να απολεσθεί αύτανδρο. Τα θύματα του DON RICARDO ήταν: Sergey Balashof (Ρωσία), Nikolai Gomenisk, Georij  Ivancenko, Stanislav Kondrasov και Vladimir Krucek (Λιθουανία). Τις επόμενες ημέρες τα ελληνικά εναέρια σωστικά μέσα εντόπισαν δυο άδειες λέμβους και ένα σωσίβιο του DON RICARDO. Κανένα από το 23μελές πλήρωμα του MUHIEDDINE VII δεν τραυματίσθηκε. Στις 14.11.1997 και ενώ το MUHIEDDINE VII κρατείτο στον λιμένα του Λαυρίου, ασκήθηκε δίωξη κατά του κυβερνήτη του Amin Cangonja, υπηκόου Αλβανίας, και του υπηκόου Συρίας Saad Markabi, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης ναυαγίου.      

Το ναυάγιο του DON RICARDO βρίσκεται βυθισμένο σε μέγιστο βάθος 119 και ελάχιστο 110 μέτρα. Το πλοίο βρίσκεται ανεστραμμένο στον βυθό, έχοντας την τρόπιδα στραμμένη σε γωνία 95 περίπου μοιρών προς την επιφάνεια, ενώ ένα μεγάλο μέρος του φορτίου του βρίσκεται σκορπισμένο γύρω από το ναυάγιο. Ο νοητός άξονας πρύμνης-πλώρης έχει κατεύθυνση ανατολική και στην γάστρα του πλοίου είναι μέχρι σήμερα διακριτά τα ίχνη της βίαιης σύγκρουσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα την βύθιση του.

DG