Ναυάγιο από το φορτηγό πλοίο ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ (πρώην MAYA, πρ. HAVIVA)

Την 14η Ιουλίου 2018, η καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα επισκέφτηκε την νήσο Σκύρο και πραγματοποίησε καταδύσεις για ένα διήμερο στο ναυάγιο του φορτηγού πλοίου ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ (πρώην MAYA, πρ. HAVIVA), το οποίο βυθίστηκε την 8η Φεβρουαρίου 1983 κοντά στην νησίδα „Μέσα Διαβάτης“της Σκύρου. Οι καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη και την σύμπραξη του Βασίλη Τράκου, ιδιοκτήτη του καταδυτικού κέντρου Gorgonia Diving.
Το πλοίο ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ ναυπηγήθηκε το 1966 στα ναυπηγεία Israel Shipyard στην Χάιφα του Ισραήλ, με αύξοντα αριθμό κατασκευής 1011. Καθελκύστηκε την 20.01.1966 και αποπερατώθηκε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου με το όνομα HAVIVA, για την γνωστή ισραηλινή ναυτιλιακή εταιρεία ZIM Israel Navigation Co Ltd με έδρα της την Χάιφα. Το πλοίο είχε τα εξής γενικά χαρακτηριστικά:

Όνομα: ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ
Αριθ. ΙΜΟ: 6605565
Τύπος: Φορτηγό
Πρώτη σημαία: Ισραήλ
Τελευταία σημαία: Ελληνική
ΚΟΧ: 2.023
Μήκος (μ): 84.3  
Πλάτος (μ): 12.6
Έλικες: 1
Ενδεικτική ταχύτητα (κ): 12

Το 1978 το πλοίο πουλήθηκε στην ελληνόκτητη εταιρεία Davenport με έδρα της τον Πειραιά και μετονομάστηκε σε MAYA. Το 1980 αγοράστηκε από την επίσης ελληνόκτητη ναυτιλιακή εταιρεία Quanzel Maritime In corporation και μετονομάστηκε σε ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ. Το φθινόπωρο του 1982 το ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ κατά το ταξίδι του από το Ashdod του Ισραήλ είχε αγκυροβολήσει λόγω βλάβης στον κόλπο „Καλαμίτσα“ της Σκύρου με σκοπό την επισκευή του. Την 6η Οκτωβρίου 1982, κατά την διάρκεια των επισκευών, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου με αποτέλεσμα ο πλοίαρχος να διατάξει την εκκένωση του. Η πυρκαγιά κατασβήστηκε δυο ημέρες αργότερα με την βοήθεια ρυμουλκού, το πλοίο όμως, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών, χαρακτηρίστηκε ως ολική τεκμαρτή απώλεια και παραχωρήθηκε στους ασφαλιστές. Πέντε μήνες αργότερα, την 8η Φεβρουαρίου 1983, το ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ βυθίστηκε λόγω καιρικών συνθηκών κατά την διάρκεια ρυμούλκησης του κοντά στην νησίδα „Μέσα Διαβάτης“ της Σκύρου όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το ναυάγιο

Το ναυάγιο του ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ βρίσκεται επικαθήμενο επί της αριστερής του πλευράς σε αμμώδη βυθό, σε μέγιστο βάθος 60 και σε ελάχιστο 30 μέτρα. Ο νοητός άξονας πρύμνης πλώρης έχει κατεύθυνση βορειοδυτική. Το πλοίο βρίσκεται σε καλή κατάσταση διατηρώντας όλα σχεδόν τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και τα τεχνικά παρελκόμενά του. Στην περιοχή της πλώρης η μια άγκυρα βρίσκεται στην θέση της ενώ η άλλη όχι. Στην περιοχή του μεσοκάραβου είναι εμφανές το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό φουγάρο του πλοίου, ενώ στην περιοχή της πρύμνης διακρίνεται το πηδάλιο και η τρίφτερη προπέλα εκ της οποίας λείπει ένα πτερύγιο.

Πηγές

Lloyds Register of Shipping
Ντούνης, Χρήστος: Τα Ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες 1900-1950, Τόμος Β΄, εκδ. Finatec, Αθήνα2001
www.zim.com