Η ανάβλυση της Στούπας και οι σπηλιές του Φωνέα

Στην περιοχή  Στούπα της Μεσσηνίας και ειδικότερα έξω από την παραλία της Καλογριάς υπάρχει ένα ξεχωριστό φυσικό φαινόμενο μια υποθαλάσσια ανάβλυση γλυκού νερού. Οι διαστάσεις  και οι μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού είναι αυτές που καθιστούν το φαινόμενο αυτό ως μοναδικό. Παρόλο το βάθος που βρίσκεται η ανάβλυση οι ροές της είναι ορατές στην επιφάνεια όπου δημιουργούν εκεί ένα δυνατό επιφανειακό ρεύμα το οποίο σε απομακρύνει από το σημείο. Σαν μοναδικό φαινόμενο που είναι, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ξεκίνησαν  το 2008 μέχρι το 2010 την παρακολούθηση της ανάβλυσης κάνοντας μετρήσεις . Στόχος η διερεύνηση αν το νερό που κατεβαίνει από το βουνό του Ταϋγέτου είναι ικανό σε ποσότητα και ποιότητα να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής  ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου υπάρχει έλλειψη. Ύστερα από άπειρες μετρήσεις που έγιναν με τα υποβρύχια επιστημονικά όργανα του ΕΛΚΕΘΕ και καταδύσεις με σκοπό την τοποθέτηση των οργάνων και λήψη δειγμάτων τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά. Το νερό ενώ το χειμώνα είναι γλυκό τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται υφάλμυρο  και για το λόγο αυτό και μη αξιοποιήσιμο.
Με διαστάσεις 50μ μήκος με 30μ πλάτος και με το βαθύτερο σημείο των 27μ  όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο «μάτι» η ανάβλυση είναι επισκέψιμη υποβρυχίως ιδιαίτερα  τους καλοκαιρινούς μήνες όπου μειώνεται η δύναμη της ροής. Εκτός της κεντρικής  ανάβλυσης υπάρχουν άλλες τρείς μικρότερες  οι οποίες βγάζουν νερό αναλόγως της εποχής και πότε έγινε η τελευταία βροχόπτωση.
Παρόλα αυτά η ανάβλυση της Στούπας είναι ένας μοναδικός καταδυτικός προορισμός, η ποιότητα του νερού, οι ροές και η όλη μορφολογία της έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο περιβάλλον γεμάτο από χρώματα και ζωή. Η συνύπαρξη διαφορετικών ειδών σφουγγαριών με απίθανους χρωματικούς συνδυασμούς, με τους πληθυσμούς ψαριών και γυμνοβράγχιων δημιουργείται  μία πολύχρωμη παλέτα όπου ο δύτης μπορεί να απολαύσει κάθε φορά που θα βρεθεί εκεί.

Το φθινόπωρο του 2018 η καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα σε συνεργασία με τον Δημήτρη Εξαρχουλέα, ιδιοκτήτη του καταδυτικού κέντρου Dive Code,  οργάνωσαν και εκτέλεσαν σειρά καταδύσεων με σκοπό την βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση της ανάβλυσης της Στούπας όπως και των σπηλαίων του Φωνέα.