Πηγή Κολέθρα Αγίου Βλασίου.

Πηγή Κολέθρα  Αγίου Βλασίου.

Η Κολέθρα είναι μια μεγάλη πηγή που βγάζει ορμητικά νερά μέσα από ένα σπήλαιο και δημιουργεί γύρω της ένα καταπράσινο βιότοπο στα κεντρικά της Εύβοιας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 60 περίπου μέτρων στα δυτικά της Κύμης και στην ευρύτερη περιοχή των Κονίστρων, κοντά στον οικισμό του Λάκου, ενώ αναφέρεται και ως Κολέθρα Αγίου Βλασίου, από τον κοντινό σε αυτήν μεγάλο οικισμό. Η γύρω περιοχή είναι γνωστή ως ένα από τα πιο μεγάλα καρστικά πεδία της Ελλάδας με δεκάδες καταβόθρες και πηγές σε κοντινή απόσταση, κάτι που φανερώνει ότι ίσως αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα. Η πηγή μαζεύει υπόγεια τα νερά του Μαυροβουνίου που υψώνεται στα δυτικά της μέχρι τα 1.190 μέτρα και αποτελεί την ανατολική απόληξη της Δίρφυς. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πηγές της Εύβοιας, καθώς τα νερά της υδρεύουν 11 χωριά της περιοχής. Η ποσότητα των νερών της Κολέθρας αλλάζει εποχικά. Τον χειμώνα και την άνοιξη η πηγή δημιουργεί μια λίμνη και τα νερά της σχηματίζουν χείμαρρο, κυρίως μετά από σφοδρή νεροποντή, ενώ το φθινόπωρο και το καλοκαίρι, η στάθμη του νερού πέφτει αρκετά. Ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όταν δεν βγαίνουν νερά, σχηματίζεται μια άδεια λεκάνη βάθους 10 περίπου μέτρων. Ο χείμαρρος που σχηματίζεται κινείται προς τα νότια και μετά προς τα ανατολικά και έπειτα από περίπου 3 χλμ. εκβάλλει στον μεγάλο ποταμό Μανικιάτη.
Η πηγή Κολέθρα βρίσκεται στη ρίζα ενός επιβλητικού βράχου που μέσα του κρύβει ένα σπήλαιο, το οποίο συχνά προσελκύει σπηλαιοδύτες. Σύμφωνα με αναφορές, η πηγή είχε εξερευνηθεί στα πρώτα 300μ σε μήκος, τις χρονιές 1989 & 1990, από τους σπηλαιοδύτες Κομπιλήρη Δημήτρη και Σπίνο Γιάννη, μέλη του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.

Το 2007 ο Νίκος Μητσάκης και ο Κομνηνός Μπουταράς άρχισαν μια σειρά καταδύσεων με σκοπό την περαιτέρω εξερεύνηση του σπηλαίου. Μέχρι το 2009 κατάφεραν να φτάσουν στο μήκος των 950 μέτρων.
Απο τότε έχουν γίνει πολλές αποστολές και το 2012 και 2013 Έλληνες σπηλαιοδύτες μετα από  πλήθος αποστολών στην  πηγή κατάφεραν το Πανελλήνιο ρεκόρ σιφωνίου και εξερεύνησαν το σπήλαιο  ως το εξωπραγματικό  μήκος των 1500  μέτρων. Οι δύτες ήταν οι, Κομνηνός Μπουταράς, Μιχάλης Σπυράκης, Φώντας Πιτσινέλης και Γιώργος Τζαβέλας . Το σπήλαιο είναι σε γενικές γραμμές αρκετά ευρύχωρο, με φαρδιές αίθουσες και μεγάλους διαδρόμους και σε ύψος και σε πλάτος με θερμοκρασία που κυμαίνεται όλο το έτος κοντά στους 12 C κελσίου. Η βασική κατέυθυνσή του είναι βόρεια. Ο σπηλαιοδύτης γενικά, δεν έχει να αντιμετωπίσει στενά περάσματα ή μεγάλη πολυπλοκότητα της δομής του σπηλαίου, καθώς η διαδρομή δεν έχει παρακλάδια ακολουθεί μια βασική πορεία  ανάμεσα σε βράχια. Οι μόνες δυσκολίες είναι η μόνιμα χαμηλή ορατότητα  που μεταβάλλεται ανάλογα την εποχή και τις βροχοπτώσεις μεταξύ δύο και πέντε μέτρων, καθώς και τη συνεχής μεταβολή του βάθους, πάντα όμως κοντά στα 25 μέτρα ή παρακάτω που χρεώνει γρήγορα τον δύτη με λεπτά αποσυμπίεσης.
Τέλος, το σπήλαιο διαθέτει πανίδα και χλωρίδα, κυρίως στη ζώνη πού φτάνουν οι αχτίδες του ήλιου και είναι συχνή η συνάντηση με μικρά χέλια και ψάρια. Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο ένας μικρός χώρος αναψυχής, απ’ όπου ξεκινάει ένα μονοπάτι 300 μέτρων, το οποίο κινείται παράλληλα με τον χείμαρρο, περνάει από παλιά τεχνητά κανάλια που στέλνουν ακόμα το νερό στην νεροτριβή που στέκεται στο τέλος της διαδρομής.
Η πηγή Κολέθρα είναι ένας ιδανικός τόπος για να απολαύσει κάποιος την υπέροχη φύση, να κατασκηνώσει, να μείνει στα παραδοσιακά παρακείμενα χωριά, αλλα θα παραμένει πάντα μια πρόκληση για τολμηρούς σπηλαιοδύτες.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017 η καταδυτική ομάδα του grafas diving οργάνωσε και εκτέλεσε σειρά καταδύσεων με σκοπό την βιντεοσκόπηση της σπηλιάς. Φίλοι και συνεργάτες όπως ο  Φώντας Πιτσινέλης,Τριαντάφυλλος  Μαυροδήμος, Λευτέρης  Κουταλάς, Στέλιος  Σταματάκης, Ερρίκος Κρανιδιώτης και Γιάννης Λιαρδάκης συναντήθηκαν και πραγματοποίησαν καταδύσεις διεισδύοντας σε διάφορα σημεία του σπηλαίου έτσι ώστε να το γνωρίσουν αλλά και να απολαύσουν την σπηλαιοκατάδυση.