Ιταλικό τορπιλοβόλο ALTAIR (AT)

Η καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα, σε συνεργασία με τους Γιάννη Μυτιλιναίο και Δημήτρη Σμυρνιώτη, εντόπισε και καταδύθηκε σε ένα ναυάγιο νοτιοδυτικά την νήσου Πάτροκλος, το οποίο στην συνέχεια ταυτοποιήθηκε ως το ιταλικό τορπιλοβόλο ALTAIR (AT), αδελφό πλοίο του επίσης ιταλικού τορπιλοβόλου ALDEBARAN (AL) το οποίο ανακαλύφθηκε από την ίδια ομάδα τον Φεβρουάριο του 2014. Το ναυάγιο βρίσκεται όρθια επικαθήμενο στον βυθό, σε μέγιστο βάθος 144 μέτρων, και ο νοητός άξονας πρύμνης-πλώρης έχει κατεύθυνση 320 μοιρών. Η κατάδυση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του μεσοκάραβου την 15η Οκτωβρίου 2015, έδειξε ότι το πλοίο έχει ναυπηγικά και τεχνικά χαρακτηριστικά της ιταλικής κλάσης τορπιλοβόλων SPICA και φέρει οπλισμό. Εντοπίσθηκε ένα πυροβόλο των 100 χιλ. στην πρύμνη και πολυβόλα στις άνω κεντρικές θέσεις ομοχειριών του πλοίου.

Η θέση του ναυαγίου βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του μισού ναυτικού μιλίου από το σημείο βύθισης του ALTAIR, όπως αυτή αναφέρεται στα διασωθέντα ημερολόγια πολέμου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον οπλισμό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου, δηλώνει ευθαρσώς και την ταυτότητα του ναυαγίου: Πρόκειται προφανέστατα για το τορπιλοβόλο πλοίο του Ιταλικού Βασιλικού Ναυτικού ALTAIR το οποίο βυθίστηκε στις 02:47 της 20ης Οκτωβρίου 1941 νοτιοδυτικά της νήσου Πάτροκλος (Γαïδουρονήσι).

Το μεγάλο βάθος και οι μικροί χρόνοι βυθού δεν επέτρεψαν την περεταίρω τεκμηρίωση του ναυαγίου. Για τον λόγο αυτόν έχουν προγραμματισθεί καταδύσεις των οποίων το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την έρευνα, θα οδηγήσουν περεταίρω στην ιστορικά και οπτικά τεκμηριωμένη ολοκλήρωση του κύκλου που άρχισε με την ανακάλυψη του τορπιλοβόλου ALDEBARAN (AL), ενάμιση περίπου χρόνο πριν τον Φεβρουάριο του 2014.